Πώς να ενισχύσετε το Instagram profile σας, για να ισοφαρίσετε το Reach Apocalypse του Facebook

Muhammad Ali

Πώς να ενισχύσετε το Instagram profile σας, για να ισοφαρίσετε το Reach Apocalypse του Facebook

Εδώ και κάποιους μήνες, τόσο οι επαγγελματίες της πλατφόρμας όσο και οι απλοί χρήστες σελίδων στο Facebook, έγιναν μάρτυρες μίας πρωτοφανούς πτώσης στα statistics της οργανικής απήχησης. Με το οργανικό reach να διαγράφει πτώση έως και 70%, το βάρος έπεσε στο ίδιο το δίκτυο, το οποίο με τη σειρά του πριν από περίπου ένα μήνα, έκανε μία μεγάλη ανακοίνωση και τα πράγματα…ξέφυγαν.

Με λίγα λόγια το Facebook βγήκε ανοιχτά και είπε πως οι χρήστες του πλέον θα βλέπουν πολύ περισσότερο σχετικό υλικό από φίλους και συγγενείς, πιο “κοινωνικό”, person-to-person περιεχόμενο και πολύ λιγότερο, περιεχόμενο από σελίδες, επιχειρήσεις, εμπορικές τοποθετήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Adam Mosseri, Head of News Feed στο Facebook, δήλωσε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Wired πως αισθητά θα μειωθούν και τα βίντεο.

 

Adam Mosseri

“There will be less video. Video is an important part of the ecosystem… But it’s more passive in nature. There’s less conversation on videos, particularly public videos.”

 

Τα καλά νέα είναι πως το ποιοτικό marketing μέσω Facebook ακόμη θα φαίνεται και θα κάνει τη δουλειά του. Γίνεται όμως εύκολα αντιληπτό, πως  θα πρέπει όλοι να ανακαλύψουμε νέα κανάλια προβολής, νέους τρόπους προσέγγισης του χρήστη, και ίσως γιατί όχι, να δοκιμάσουμε νέες μορφές περιεχομένου.

Και ποια η καλύτερη εναλλακτική από το Facebook, αν όχι το Instagram!

Γιατί λοιπόν το Instagram είναι το απόλυτο go-to platform μετά από το τεράστιο decline στο reach που παρουσίασε το Facebook;

 

Σίγουρα χρειαζόμαστε ακόμη το Facebook, για τα pinned videos του, τα reviews, τα events και τις άλλες μικροεφαρμογές που μας λύνουν τα χέρια, όμως είναι πλέον αναγκαίο να επικοινωνήσουμε με το κοινό μας με άλλους τρόπους τώρα που το reach είναι σε αυτά τα επίπεδα. Το Instagram έρχεται και προσφέρει μία σχετική ασφάλεια σε αυτό το reach apocalypse, αφού είχε, έχει και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει υψηλό engagement κατά ΜΟ. Δεν είναι όμως, μόνο οι παράγοντες της απήχησης και των αλληλεπιδράσεων που στρέφουν τα μεγαλύτερα digital shops σε εκτενέστερη χρήση της πλατφόρμας. Τα διαφορετικά features που παρέχει, όπως η δυνατότητα να ακολουθείς hashtags, και όχι προσωπικά προφίλ, ή business pages, μας δίνει εργαλεία έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ποιοτικότερο brand awareness, με έναν πιο έμμεσο και content-rich τρόπο.

Fact: Οι χρήστες τείνουν να αλληλεπιδρούν με επιχειρήσεις περισσότερο στο instagram από κάθε άλλη πλατφόρμα

Υπάρχουν ήδη πολλοί λόγοι για να ξεκινήσετε άμεσα την πιο “ζεστή” ενασχόλησή σας με το instagram, αλλά πάμε να δούμε γιατί καμία άλλη πλατφόρμα δεν μπορεί στην ουσία να “γεμίσει” το κενό του Facebook:

  • Το Twitter έχει πολύ μικρότερο engagement κατά μέσο όρο, και δεν ταιριάζει τόσο σε branded περιεχόμενο.
  • Το Pinterest δεν προσφέρει ευκαιρίες για brand building, κοινοποιήσεις, και δημιουργία συζητήσεων.
  • Το Snapchat αργοπεθαίνει…λόγω του instagram.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Instagram για να αναπληρώσετε και γιατί όχι, να μεγαλώσετε το reach που ερχόταν από το Facebook;

 

Στρατηγική #1: Χτίσε (τίμια) τους followers της σελίδας σουΧρησιμοποίησε τα σωστά hashtags για να διογκώσεις την απήχηση του περιεχομένου σου και να προβάλεις αυτό που θέλεις στο κοινό που θέλει να το δει.

  • Χρησιμοποίησε ένα μιξ από hashtags – τοποθεσίας (#athens, #greece), δημοφιλή hashtags, και hashtags συγκεκριμένα που εκγράζουν τον χαρακτήρα της επιχίρησής σου (industry-specific hashtags). Χρησιμοποίησε τουλάχιστον 8 hashtags σε κάθε instagram post.

 

  • Φώναξε” στους ακόλουθους που έχεις στο Facebook να σε ακολουθήσουν στο Instagram. Μοιράσου στο Facebook teasers αποκλειστικού περιεχομένου που ανεβάζεις στο Instagram, ή ακόμη προμόταρε κάποια προνομιακή έκπτωση που χαρίζεται μόνο μέσα από το Instagram προφίλ σου

 

  • Χρησιμοποίησε τα Instagram Ads για να επικοινωνήσεις με νέα κοινά.

 

  • Δημιούργησε έναν διαγωνισμό μέσα από το Instagram, για να κεντρίσεις γρήγορα το ενδιαφέρερον του κοινού, και να ανεβάσεις κατακόρυφα την απήχηση και τους followers σου.

 

Στρατηγική #2: Χρησιμοποίησε post του Instagram, για να στείλεις χρήστες πίσω στο Facebook

  • Χρησιμοποίησε το υλικό υψηλής ανάλυσης, τις αισθητικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και video για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του κοινού στόχου, και πρόσθεσε ένα description το οποίο να τους καλεί να επισκεφθούν τη σελίδα σου στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες.

 

Στρατηγική #3: Κάνε το κοινό σου ambassadors του προϊόντος σου

  • Το περιεχόμενο που προέρχεται από άλλους χρήστες, και όχι μέσω business pages, έχει τρομερή δύναμη και είναι πολύ πιο έμπιστο. Ζήτησε στο κοινό με ωραίο τρόπο να ανεβάζσει φωτογραφίες με το αγαπημένο τους προϊόν, προσθέτοντας το σχετικό με το brand hashtag και κάνοντας tag τη σελίδα σου. Και επιπλέον, αποκτάς και περισσότερο ποιοτικό περιεχόμενο για να μοιραστείς στη σελίδα της επιχείρησης!

 

Στρατηγική #4: Μοιράσου το Instagram Story σου και στο Facebook.

  • Χρησιμοποίησε τη δυνατότητα να μοιράζεσαι τα stories σου και στο Facebook μέσω Facebook Stories, όπου βέβαια τα hashtags και τα tags δεν λειτουργούν, αλλά και πάλι είναι ένα ωραίο trick για να μεταφέρεις κοινό από τη μία πλατφόρμα στην άλλη.

 

Τελικές Σκέψεις

 

Εν κατακλείδι, γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω πως οι αλλαγές που κάνει το Facebook έχουν προκαλέσει περισσότερες αλλαγές, αλλά και ανησυχία στην πλειοψηφία του digital οικοσυστήματος.  Η στροφή στο Instagram είναι μία λύση, για να μείνετε σε επαφή με το κοινό-στόχο και να αναπτύξετε νέες, πιο δημιουργικές τεχνικές.

Είναι γεγονός πως θα πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους προβολής σε νέα μέσα, έτσι ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε ολοκληρωμένο service σε πελάτες που έχουν, μέσα από τις επιχειρήσεις τους, κάτι να πουν.

 


Αν σας άρεσε το παραπάνω μοιραστείτε το με τους φίλους ή τους συνεργάτες σας!

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/GMCOMMUNICATIONGR/

 

No Comments

Post A Comment